לכל אדם יש סיפור שראוי שיספרו אותו. לפעמים הוא עשוי מחלקיקים קטנים של אנקדוטות שיחדיו הופכים לסיפור מעורר השראה, ולעיתים הסיפור מתמקד בפרק מסוים בחיים, שעל יסודותיו נבנו כל הדברים שקרו לאחר מכן.
לכל אדם יש סיפור, ואין זה חובה להגיע לגיל 80 או 90 כדי להחליט שהגיע הזמן המתאים לכך. כתיבת ספר יכולה לצאת לדרך בכל גיל ובכל שעה.
אם יש לכם חלום על כתיבת ספר חיים בעצמכם, אין צורך להמתין. מעט כישרון כתיבה ומטרה יובילו אתכם למטרה. אז איך תוכלו לכתוב סיפור חיים? בשתי ידיים ומקלדת, וכמו בכל דבר אחר בחיים זה מתחיל ברצון, ממשיך במטרה ומסתיים בעקביות ובאמונה.
הנה מספר עצות שיעזרו לכם להוציא את החלום לאור – כתיבת ספר מהפתיח ועד הסוף הטוב.
מסיפור לספר חיים, יוצאים לדרך…
הדבר הראשון שצריך הוא אמונה בעצמכם, ואין פה אמירה שחוקה. כי אם מראש תצאו לדרך במחשבה שהסיפור שלכם אינו ראוי להיכתב, זה בטוח לא יקרה. סיפורים רבים מתבססים על חוויות יום-יומיות, וחלקם גם יצאו לאור בהוצאה ציבורית. דוגמה טובה ומוצלחת לכך הוא ספרו של אמיר גוטפרוינד "בשבילה גיבורים עפים", שפורש את סיפורם של קבוצת ילדים משיכון פועלים בחיפה בשלהי שנות השישים לאורך 667 עמודים. דרמות גדולות אין בו, רק שגרה. אז נכון לאמיר גוטפרוינד יש כישרון כתיבה אדיר, והספר שלו זכה לתשבחות גדולות, אבל המטרה היא לתעד אירועים אישיים שיצאו לאור בתפוצה משפחתית.
לאסוף רגעים שעולים לרגע
לזיכרונות יש נטייה להופיע ולהיעלם בדיוק כמו גל בים. מגיעים, שוטפים אותנו בעוצמה ונעלמים כאילו לא היו כאן. לכן, אם החלטתם לצאת למסע מרתק שכזה, יצרו לעצמכם תודעה חדשה. כל מה שצץ בזיכרון מיד עולה על הכתב בצורת רשומה.
היום אין צורך להסתובב עם פנקס ועט, ואחר כך לאסוף את כל אלה למסמך. המכשירים החכמים מכילים אין-ספור אפליקציות וכמובן קבצי מסמכים, שבעזרתם אפשר לכתוב בכל רגע ומכל מקום.
אז מה לכתוב? נניח שהתארחתם בבית חברים, וגילתם שיש להם מנהג משפחתי בזמן ארוחת השישי, וזה מיד החזיר אתכם למנהג המשפחתי שלכם. כתבו אותו, אבל לא רק ככותרת. הקדישו לכך שניים או שלושה משפטים שעולים לכם באותו רגע לראש. מניסיון 'כותרת' של הזיכרון זה נהדר, אבל ייתכן שבאותו מעמד נזכרתם במשהו רחב יותר, יש סיכוי שאם לא תפרטו מעט זה יישכח ברגע שתרצו להשתמש בזה.
הרשומות האלה יהיו בסיס לצורך כתיבת ספר, כשתתיישבו לכתוב את סיפור חייכם, שלפו אותם והרחיבו.
כתיבת ספר – מאיפה מתחילים?
אל תנסו להיכנס לנעליהם של סופרים גדולים או מומחי השפה העברית. כתבו בקול האישי שלכם. כתבו את המחשבות כמו שהן. בסופו של דבר יהיה זה הדבר האותנטי ביותר שתוכלו לייצר. בבוא היום כשאנשים יקראו את מה שכתבתם, יהיה זה כאילו הם מאזינים לכם מספרים את הסיפור. אין דבר טוב מכך.
מבנה הספר
הכלל הוא שאין כלל לכתיבת ספרים, אבל חשוב שיהיה לכם קו אחיד למבנה. כלומר, אם החלטתם ללכת על ספר חיים שמבוסס על זיכרונות כרונולוגיים, סדרו את המבנה כך שיתבסס על שלד של תאריכון. אבל אם החלטתם על כתיבת ספר שמבוסס על אנקדוטות שקשורות אחת לשנייה בקשר לוגי, שימרו על קו זה לאורכו של כל הספר. כך פרק אחד יכול לעסוק בנושא של נגינה בבית, ולספר את סיפורו של סבא, אבא ושלכם, ויכול גם בין לבין להזכיר חוויה מכוננת שקשורה לעניין הנגינה.
לעניין המבנה יש להקדיש מחשבה לפני שמתחילים לכתוב, כי הוא הבסיס לעבודת הכתיבה. כדי להגיע להחלטה ייתכן שיעזור לכם להכין רשימה של נקודות, שתעזור לכם לפרוש את תוכנית הספר העתידית.
כתיבת ספר מתחילה בקביעת יעדים
כתיבת ספר דורשת משמעת עצמית, וכדי שהתוכנית שלכם תצא לפעול קבעו לעצמכם יעדים ודרכים לפעולה. אם תשאירו את הכתיבה כרעיון, שכאשר יהיה לכם זמן לעשות תתפנו אליו, הוא יישאר כרעיון. מי שמעוניין להפוך רעיון ליישומיי כדאי שהרעיון יקבל משבצת ביומן השבועי שלו.
הטוב ביותר הוא למצוא מספר משבצות במהלך השבוע, וזאת כדי שלא יהיה נתק מחשבתי בין מועד למועד. אין יותר מתסכל מאשר להתפנות לזמן כתיבה ולגלות שחלק ניכר ממנו מוקדש לשחזור מה שעשינו בפעם הקודמת. דבר שכזה מזכיר דריכה במקום, ולבטח יוביל לפרישה מהנושא.
תמיכה מהסובבים
שתפו את בני המשפחה בתהליך הכתיבה שלכם. יש חשיבות גדולה לכך שהאנשים היקרים לכם מסביב יהיו מודעים לעשייה השבועית שלכם, וזאת מסיבות רבות. כך הם יכבדו את השעות שאתם מפנים לשם כתיבת ספר חיים. ייתכן ויהיה להם מה לתרום לכתיבה, זווית חדשה שלא זכרתם או תוספת לסיפור שעליה כלל לא ידעתם.
מעבר לזה מדובר בתהליך שדורש משמעת עצמית, והשיתוף יכול להיות גם בצורה שבה תבקשו מהקרובים לכם שיעזרו לכם להישאר עקביים בתהליך כתיבת הספר.
רשומות שאינן מאורגנות
נתתם הכול. סימנתם יעד, כתבתם זיכרונות שהופיעו פתאום, אספתם הכול, פיניתם זמן לכתיבה אבל עדיין זה לא זה. משהו לא מגובש, משהו לא זורם או אינו מכבד. מה עושים? בשלב שכזה אפשר לפנות לכותבים מקצועיים או לעורכי לשון שעוסקים בתחום סיפורי חיים, ולבקש עבודת עריכה.
עבודת עורך לשון שמתמחה בתחום של סיפורי חיים אינה רק 'לנקות' שגיאות לשון או טעויות תחביר. עבודת עורך הלשון היא ליצור מבנה ולגבש אותו לכדי ספר. אין ספק שהתמחור לעריכה יהיה זול בהרבה מאשר פנייה לכותב מתחילת התהליך, ומעבר לזה הספר יהיה הספר שאתם כתבתם בעצמכם.
אחרי שהטקסט מגובש וסגור אפשר לפנות לשלבים הבאים, עליהם אספר בפוסט הבא – 'איך מוצאים ספר לאור?'
שלום
אני עומד לכתוב ספר.
עליתי בגיל 17 מחבר מדינות,גאורגיה.
כל החיים שלי התחלתי מהלכים שלעתים נקטעו,איך כעבור שנים שבתי וסגרתי מעגל.
הייתי עתודאי-עולה חדש,שלמד בטכניון.
התגייסתי לצה"ל נשוי ,ונולדו לי ילדים בשרות סדיר.
המשכתי לקורס קצינים,לימים הגעתי לדרגת אלוף משנה ולהיות דיפלומט בכיר:
נספח צה"ל וראש משלחת משרד הביטחון ברוסיה,מוסקבה. סגירת מעגל גדולה.
מדינה ממנו עליתי לישראל,שבתי אליו, בכדי לייצג את מדינת ישראל ואת צבא הגנה לישראל שם.
במקביל יש לי היסטוריה שורשית וערכית של יהדות שדחפה והצליחה לפתוח את שערי ברית המועצות לעליה לישראל.
יהדות קולאשי הדתית והלאומית בגאורגיה הקטנה שבברית המועצות.
ההנחיות שלכם מאוד עוזרות לכתיבה.
אשמח לפגישה,לעזרה ולהכוונה בתשלום גם.
אפרים מיכאלי
0523407440
היי, שלום רב,
תודה. ושוב, תודה. הנגיעות שלכם, בעיקרי הפרטים, סייעו לי בארגון החשיבה
יום שמח,
איבי
שמחה לשמוע.
שיהיה בהצלחה.
שלום שמי אסתי זרקא
ואני רוצה להוציא ספר על החיים שלי ואני חושבת כיצד לפתוח את הספר אשמח לעזרה
0544484149
שלום שמי דוריס ראובן אני גרה בניורק 33 אני בגיל 67 כל החיים רצתי לכתוב ספר על חויות שקראו לי טל משפחתי על התחלתי לכתוב את הספר איך אפשר לכתו שיהי לזה ענין וירצו א עם חקרא אותו אין לי נסיון אבל יש לי זכרו ו. מאוד נעימות וחווית שהיתי רוצה לשתף את משפחתי או את הקורא אים אפשר לקבל טיפים אני מאוד השמח תודה רבה