תקועים במחסום – כלי לשחרור ציפור היצירה
זה קורה לכולם. אחת לאיקס זמן [הנתון משתנה מאחד לשנייה] מתייבשים הרעיונות לכתיבה. כמי שידועה בעקשנותה, אני נשאבת לא פעם לניסיונות עיקשים לנצח את היובש, להילחם בו בכל דרך ולהביס אותו. לפעמים זה עובד, לרוב זה לא. כי יצירה מטבעה מגיעה בזמנה; וככה זה, היא תופיע כשבא לא, ובטח תתמרד אם תנסו להביא אותה בכוח. למה?! That's Life
יצירה בכל תחום – אומנות, עיצוב, כתיבה, בישול ועוד – היא כמעט אף פעם אינה פרי של עבודה קשה ומאומצת. הייתי אומרת שהיא יותר פרי של עבודה שמגיעה ברוח טובה. תחשבו על הפעם ההיא שבישלתם ארוחה חגיגית באנרגיה טובה, ואולי תזכרו גם בפידבקים המפרגנים שהגיעו מהאורחים. מניחה שכשנשאלתם "מה שמתם ב…" ציינתם את המרכיבים, אבל לא שכחתם להוסיף – שהאוכל נעשה בהמון אהבה.
אז מה זה אומר… שכשאין רוח טובה פשוט לא נאכל, לא נכתוב ולא ניצור?! קטונתי מלומר איך לעורר את היצירה במתכונת של בישול, אפייה ושות'; אבל אני מנוסה היטב בעולם הכתיבה, ורוצה תחילה לשלוח מסר מרגיע – ברור שלא נישאר רעבים. אחרי הכול, כתיבה צריכה להתרחש גם כשאנחנו תקועים במחסום הכתיבה.
כפי שכתב פטר דה פריס: "אני כותב כשיש לי השראה. אבל דואג לכך שהיא תופיע בכל יום בשעה תשע בבוקר".
כתיבת רצף – כלי נפלא לצורך שחרור מחסום הכתיבה
אולי שמעתם על כתיבת הרצף, ואולי אתם מבין הכותבים שמעוותים את פניהם רק לשמע צמד המילים הזה. כתיבת רצף נתפסת בטעות כמקבילה לכתיבה ביומן אישי; והנרתעים ממנה פשוט סולדים מהז'אנר האישי מדי לטעמם. מודה, שגם אני בהתחלה הסתכלתי על הכלי בעין עקומה, ושאלתי את עצמי, ממש בשקט: "מה הקטע של הכתיבה הזו? אני אמורה לשפוך על הדף את הלב? בשביל מה, ואיך זה יכול לעזור לי לכתוב כתבה?"
אלא שעם הזמן גיליתי שכתיבת הרצף היא כלי אימוני. בדיוק כמו שהולכים לחדר כושר לאמן את השרירים, באותה צורה התרגיל הזה עוזר לנו הכותבים לשמן את הכלי החשוב ביותר – הכתיבה בכבודה ובעצמה. העניין הוא שככל שתקפידו להתאמן בכלי הזה יותר, כך גדל הסיכוי שפחות ופחות תקלעו למצב המבאס, שלא לשווא מכונה "אימת הכותבים".
מתי להשתמש בכלי הזה? ההמלצה שלי היא להכניס את כתיבת הרצף למשבצת שפותחת את היום. כמו מדיטציה שעוזרת לנקות שולחן או יותר נכון לנקות את הראש – באותו אופן מתחילים את היום בחימום של שריר הכתיבה, וכותבים. אגב, בסדנאות של כתיבה יוצרת מקדישים את תחילת המפגש לצורך כתיבת רצף. התנסיתי, אהבתי ואימצתי ליום יום.
כתיבת רצף – שורת ההנחיות
נתחיל בזה שלא צריך הרבה כדי לצאת לדרך – דף ועט או מסמך נקי במחשב. תכתבו בדרך שהכי נוחה לכם לשחרר דרור למילים ולמחשבות; ומכאן אפשר לצאת לתרגול.
ההנחיה המרכזית היא שאין הנחיה. אין מילת מפתח או משפט טרייגר. פשוט מתיישבים ושופכים על הדף את כל מה שיוצא מהלב או מהראש, בלי לחשוב יותר מדי, בלי להסס… פשוט לכתוב.
אל תעצרו לבדוק איות, ואל תתעכבו על תיקונים ובחינת הניסוח. החשוב ביותר הוא לכתוב. גם אם תחזרו על משפט מפתח מספר פעמיים, כי פשוט הוא תקוע לכם בראש, זה יעשה את העבודה. בשלב כלשהו, אני מניחה, שתצליחו להשתחרר מהלופ של עצמכם, ותצאו לנתיבים חדשים של כתיבה.
כמה כותבים? לשאלה הזו יש כמה וכמה תשובות. יש שמדברים בדקות, נניח בין 5 עד 15 דקות; ויש שמדברים בהיקף – תכתבו בהיקף של עמוד. אני מציעה שתקציבו לעצמכם את ההיקף בדרך שנוחה לכם. אל תתמסרו לרעיון של דקות, אם אתם מרגישים שזה גדול עליכם. אל תכפו על עצמכם היקף של שניים או שלושה עמודים, אם אתם לא יכולים לעמוד בזה.
הרעיון הוא לעודד אתכם לכתוב, ואם הקצבתם נניח 5 דקות של כתיבה, ואחרי 4 דקות נגמר לכם… אז נגמר. הכול טוב. הרעיון הוא לייצר רוטינה של כתיבה, להרגיל את עצמכם לשחרור של המחשבות – לכתוב ללא עכבות.
עוד דגש חשוב מסתתר בשמו של התרגיל – רצף! כתיבת רצף צריכה להיעשות ברצף. זה אומר שמרגע שהתחלתם לכתוב, אל תרימו את האצבעות מהמקלדת ואל תנתקו את העט מהנייר. ככל שתקפידו על זה, כך תחזקו את היכולת שלכם לכתוב בזרימה, ועל הדרך תפטרו את השופטים המבקרים ועוד, שצופים בכם לא פעם בזמן שאתם כותבים מאמר, כתבה או כל טקסט אחר.
לסיום, כמה עצות שאיתן אני רוצה לשלוח אתכם לדרך:
כתבתם ולא אהבתם, תמיד אפשר למחוק ולכתוב מחדש. איזה מזל!
אתם לא בטוחים שמה שכתבתם מספיק ראוי, תנו לאדם שאתם סומכים עליו להציץ במה שכתבתם. בקשו ממנו שייתן חוות דעת כנה על היצירה שלכם.
לפעמים טוב לשחרר את הכיוון. כשאני מגלה שמחסום כבד ירד על היצירתיות שלי, ואין כל דרך חזרה, אני פשוט מניחה. כן, זה לא קל לי. באופן מטפורי ולפעמים פיזי אני יוצאת לטייל, מרשה לעצמי "ללכת לאיבוד", ולגלות רעיונות מכיוון מפתיע ושונה. תופתעו עד כמה זה משחרר ומרענן.
אם כתבתם משהו והוא נראה "תקוע", תעזבו ותעברו לכתיבה של משהו אחר. תחזרו אל הטקסט הזה מחר! המפגש המרענן עם כתב היד מאמש, עשוי להפתיע אתכם. פתאום תגלו רעיונות חדשים שלא חשבתם עליהם אתמול. אין לכם מושג עד כמה.
ולקינוח, ההמלצה החמה שלי היא תכתבו כאילו אין מחר, וכאילו שאף אחד אינו צופה בכם!
פינגבק:5 דברים שנחוצים לכל סופר או סופרת - המוציאה לאור